Serieus, ik heb niet echt iets met slakken :P Maar nu alweer eentje (nou ja, een paar honderd) gezien die volgens waarneming.nl ook zeldzaam is: Gekielde Clausilia. Wel een erg mooi beestje.

Als ik 's avonds een wandeling maak neem ik altijd een zaklamp mee, vooral als het geregend heeft. Op die tijden zitten er vaak veel slakken op de stoep en erop trappen vind ik akelig. Normaal kijk ik er verder niet echt naar, en zijn het vaak toch wel dezelfde soorten. Net een week voor deze vondst vielen mij twee slakken op met een richel op de rug. Dat bleken zeldzame Kielnaaktslakken te zijn (zie artikel op Landsnatuur). Nu, een week later, ineens nog een aparte soort dus!
Door de hele wijk heen zitten in de plantsoenen dezelfde soort lage struiken waar deze ook voor zaten op de stoep. Maar alleen op dat stukje straat zit de hele stoep vol met deze beestjes. Ik ben na de nachtwandeling met de hond nog speciaal teruggegaan met een cameraatje voor deze foto's. Inmiddels ben ik er vaker langs gelopen en na regen zitten ze er weer maar minder dan op deze dag, ongeveer de helft. Volgens waarneming.nl ( bekijk de waarneming hier ) zijn dit gekielde Clausilia's, die onder de noemer 'zeldzaam' staan.

Ik ben na de nachtwandeling met de hond nog speciaal teruggegaan met een cameraatje voor deze foto's. Overpeinzingen

Tussen al deze fraai gedraaide slakjes zitten ook een aantal ronde slakjes, ongeveer even groot. Volgens waarneming.nl zijn dat Boerenknoopjes. Op één van de foto's zie je ze alletwee naast elkaar, en al verschilt de vorm (rond versus puntig) je zou bijna denken dat het familie is :)

Door al deze ontdekkingen kijk ik nu wat alerter om me heen en heb ik al aardig wat verschillende slakjes gezien. Genoeg om binnenkort eens een heel artikel aan te wijden, over allerlei slakken die je gewoon in je buurt kunt tegenkomen.