Weer wat bijzonders gevonden! Als het 's avonds buiten nat slakkenweer is neem ik 's avonds altijd een zaklamp mee om er niet op te trappen. Bij deze naaktslak keer ik me toch even terug om nog een keer te kijken, hij ziet er zo raar uit!

Normaal zijn naaktslakken gewoon rond van vorm, maar deze heeft een scherpe, duidelijke richel/vin bovenop. Zoiets heb ik nog nooit gezien (en ik zie er veel)!
Iemand op de 'Insecten Determinatie' groep op Facebook komt via een gids uit op de Zwarte Kielnaaktslak. Als ik die op Waarneming.nl invoer komt die website echter met Slanke Kielnaaktslak, die vermeldt staat als 'Zeer zeldzaam'! Dan ben ik toch blij dat ik hem van het fietspad heb gehaald en op een grasveld heb neergezet.

Een beheerder die over de weekdieren gaat bij Waarneming.nl heeft de determinatie 'slanke kielnaaktslak' bevestigt en vond het een interessante vondst. Maar daar blijft het niet bij! Lees maar verder na de break ;-)

Dan ben ik toch blij dat ik hem van het fietspad heb gehaald en op een grasveld heb neergezet. De goede gedachte overpeinzingen

De avond erna ben ik weer naar de plek gegaan waar ik daarvoor de (zeer zeldzame) Slanke Kielnaaktslak had gezien. Die ontdekte ik toen midden op het fietspad en heb hem met mijn telefoon gefotografeerd. Deze keer ben ik wel gewapend met een echte camera!

Na een halfuur zoeken heb ik nog niks gevonden (wat ik al had verwacht). Ik besluit te stoppen met zoeken en steek de straat over. Daar waren net nog in beide richtingen auto's overheen gekomen. En wat denk je? Midden op het asfalt vind ik ineens deze rakker! Heel veel geluk heeft hij gehad, en ik ook door hem te vinden.
Als ik de foto invoer bij Waarneming.nl komt die uit op Gele Kielnaaktslak (zeldzaam). Zo heb ik hem ingevoerd, maar als onzeker gemeld. Ik denk, ja dat kan toch haast niet, twee zeldzame soorten in twee avonden en vlak bij elkaar...

Een dag later al krijg ik bericht van dezelfde beheerder weekdieren van Waarneming.nl: mijn determinatie was juist en dit is dus de Gele Kielnaaktslak!

Dus zomaar in 2 dagen tijd een 'zeer zeldzame' en een 'zeldzame' soort naaktslak gezien. En alletwee met een 'deathwish' door over het fietspad en de autoweg te kruipen! Gelukkig kwam ik langs...