In tegenstelling tot de mysterieuze duivenslachtingen in de stad ( zie dit verhaal ), zie ik de meeste roofvogels toch wel buiten de stad. De velden en landerijen tussen Duiven en Zevenaar huisvesten een aantal van hen: de buizerds van het buitenveld! Waaronder een bijzonder licht gekleurde, bijna keizerlijk geklede buizerd.

Ze zijn er niet altijd, maar ik zie ze toch elke week wel een paar dagen als ik op weg naar of van mijn reguliere werk ben. Vaak heb ik dan wel een cameraatje bij me, maar natuurlijk niet mijn beste camera's en lenzen. Toen ik vandaag besloot om van het lekkere weer te profiteren en naar Arnhem te scooteren met Takkie bedacht ik me dat een omweggetje langs de route naar mijn werk nog niet zo'n slecht idee was. Maar dan gewapend met mijn beste camera.

Ik vind het echt één van de mooiste vogels die ik in het wild ben tegengekomen. Overpeinzingen

Een goed plan want vandaag kon ik er maar liefst 5 buizerds zien en nu dus ook goed fotograferen. Zo kun je ook zien hoe gevarieerd hun kleuren en patronen zijn, elke buizerd is wel weer iets anders gekleed! De eerste die ik zag zat op een karakteristiek buizerd-achtige manier gewoon op een paaltje. Daarvandaan kon hij het halve veld overzien en snel toeslaan als hij een prooi in de gaten kreeg. Rustig maar alert om zich heen kijkend zat hij daar: groot, donker en indrukwekkend. Maar toen viel me een lichte vorm midden op het veld op.

Daar is hij dan, de mooi witte buizerd! In het gras kijkt hij wat om zich heen, misschien had hij net een prooi verorberd. Als ik met de scooter langzaam wat dichterbij kom vliegt hij op. 'Daar gaat m'n kans' denk ik... Maar nee: in plaats van verder weg te vliegen, vliegt hij recht op een paaltje af dat nog dichter bij me staat! Wat een buitenkans! Ik vind het echt één van de mooiste vogels die ik in het wild ben tegengekomen.
Nu kijk ik uit op een hek waar vlakbij de mooie witte buizerd zit, en iets verder weg ook nog de grote donkere. Ineens landt er nog iets verder nog een donkere buizerd op een paaltje! Maar liefst drie buizerds bezetten het paaltjeshek nu. Mijn camera blijft maar klikken tot ik denk dat ik nu wel genoeg heb. Ik rijd verder langs de landweg en steek een uitvalsweg over. Na een boerderij iets verderop kijk ik nog eens naar rechts over de velden. Wat nu! Nog twee buizerds!

De eerste zie ik op een paaltje zitten en wat om zich heen spieden op zoek naar prooi. Als ik stop om foto's te maken vindt hij dat maar niks. Hij blijft nog even zitten maar besluit dan om weg te vliegen, langs de tweede buizerd op een paaltje op. Die zie ik eigenlijk dan pas! Als ik op hem scherpstel is hij nog net bezig de laatste hapjes van een muis naar binnen te werken.

Deze buizerds van het buitenveld zullen altijd een warm plekje in mijn hart houden. Overpeinzingen

Het zijn boerenlanden, tussen Zevenaar en Duiven, maar ze liggen wel ingeklemd tussen een snelweg, industrie terreinen en een drukke provincale weg. Toch zie je er veel vogelsoorten. Naast de buizerds vindt je er fazanten, kievitten, ooievaars en reigers, roeken, kraaien, kauwtjes, meeuwen en duiven. Mijn mooiste ervaring is geweest toen de witte buizerd een meter of 10 met me meevloog langs de bomen op de scheiding tussen de landweg en de provinciale weg. Hij zat daar bij de slootkant toen ik hem opschrikte door met de scooter langs te komen. Voor hij hoogte genoeg gewonnen had om over me heen de velden in te vliegen kon hij niet anders dan met me meevliegen. Zo dichtbij dat ik hem bijna had kunnen aanraken! Deze buizerds van het buitenveld zullen altijd een warm plekje in mijn hart houden.