De Rhederlaag is een groot water recreatiegebied in een bocht van de rivier de IJssel, bij Giesbeek in de gemeente Zevenaar. Het hele gebied bestaat uit een aantal aaneengesloten zandwinningsplassen. Er wordt hier een daar ook nog actief aan zandwinning gedaan. Daarnaast zijn er een aantal grote recreatieparken. Toch is er, naast al die menselijke bedrijvigheid, ook nog plaats voor stukjes waar de natuur in rust tot ontwikkeling kan komen.

In totaal bestaat het gebied uit 3 grote plassen, waarvan de Lathumse Plas en de Gieseplas vooral recreatie op de oevers hebben, bestaan de oevers van de Valeplas vooral uit ruigere riviernatuur. Aan de zuidzijde vindt je bijvoorbeeld een mooi stukje ooibos met veel bomen en ondergroei. Rondom een beschutte kleinere plas die niet verbonden is met het plassengebied zelf vindt je zelfs vraatsporen en burchten van bevers! De Valeplas is ook de enige Rhederlaagse plas die een open verbinding heeft met de IJssel.
Slechts een handjevol vissers en wandelaars weet dit gebied te vinden, aan het einde van een doodlopende weg. Maar als je het ooibos betreedt voelt het net alsof je in de wildernis staat. De natuur woekert om je heen in wilde pracht, met smalle kronkelende paadjes die soms nergens eindigen. Toch kun je er een mooie rondwandeling maken, die je door ooibos voert, langs de oever van de IJssel en over een zandige oever langs de Valeplas.

Maar als je het ooibos betreedt voelt het net alsof je in de wildernis staat. Overpeinzingen

Her en der vind je wat overwoekerde herinneringen aan een tijd dat ook hier nog actief zand werd gewonnen. Maar dat is lang geleden en de betonnen structuren en een enkele metalen constructie zijn helemaal overwoekerd door mos en onkruid. Voor wie vlak bij de stad toch even een wild stukje natuur wil proeven is de zuidoever van de Valeplas een achitterende keus.

Ken je ook zulke verscholen wilde pareltjes, laat het weten via Landsnatuur's Facebook pagina!