De Lobberdense Waard is een klein stukje uiterwaarden tussen de Rijndijk en het begin van het Pannerdens Kanaal (die verderop weer de Rijn wordt). Het is onderdeel van het grotere Natura 2000 gebied de Gelderse Poort. Aan de overkant van het kanaal kijk je uit op Fort Pannerden en de splitsing tussen Rijn en Waal. Wat dit stukje zo bijzonder maakt zijn een paar plassen die omzoomd zijn met Ooibos. De plassen huisvesten onder andere een vaste kolonie aalscholvers die er het hele jaar door in de wilgen wonen. Daarnaast vindt je er een enorme variatie aan vogels en andere dieren. Om te struinen en voor vogelaars is dit een waar paradijsje.
Ooibos is verwilderd bos dat op een natuurlijke manier onstaat in natte gebieden zoals de uiterwaarden. Het bestaat uit bomen en struiken die er wel tegen kunnen om delen van het jaar natte voeten te hebben, maar ook goed droge periodes kunnen overleven. Je vind er voornamelijk veel wilgensoorten maar ook de els en populier doen het hier goed.

Om te struinen en voor vogelaars is dit een waar paradijsje. Tip

Behalve aalscholvers, zilver- en blauwe reiger, futen, eenden, wilde ganzen, Canadese ganzen, ijsvogels en periodiek tientallen andere vogels op doortrek kun je er ook wilde paarden, herten, bevers, hazen of vrije runderen tegenkomen. De herten had ik niet verwacht en heb ik tot nu toe maar één seizoen gezien.

Je kunt dit gebied regelmatig tegenkomen op Landsnatuur, ik kom er graag!