Voor wie geen angst voor spinnen heeft zijn deze 8-potige schepseltjes fascinerend om te bekijken en blijken ze ook heel divers te zijn in hun manier van leven en overleven. De ene soort spint een web, de ander jaagt in het donker, de ene soort eet de mannetjes op na de paring, bij de andere soort kunnen ze vaak lang bij elkaar blijven. In Nederland zijn eigenlijk geen gevaarlijke spinnen, dus je kunt ze rustig bestuderen. Sommige soorten, zoals de springspinnen, worden zelfs schattig gevonden!

Moeders is dan allang verdwenen en heeft er geen idee van of haar legsel geslaagd is Overpeinzingen

Sommige spinnen, zoals de veel in huizen voorkomende Trilspin of Sidderspin, dragen hun eitjes met zich mee tot ze uit komen. Moeder Trilspin draagt ze in een bolletje die ze met haar kaken vasthoud, ruim twee weken lang! Wat mij daarbij opvalt is dat de mannetjes vaak lang in de buurt blijven, tot de eitjes er zijn. Daarna zie je ze niet, maar als later de jongen zijn uitgekomen en moeders weer 'vrij' is, zie je hem vaak terug.

Andere spinnen, zoals de bekende Kruisspin, leggen de eitjes op een veilige plek en gaan dan verder met hun eigen leven. De Kruisspin moeder legt ze in een spinselcocon in het struikgewas. Als ze dan twee weken later uitkomen krioelt het van de kleine gele mini kruisspinnetjes. Moeders is dan allang verdwenen. Na deze taak volbracht te hebben sterft ze korte tijd later. Voor het mannetje van de kruisspin is de paring een riskante zaak. Als hij niet oppast denkt het vrouwtje dat hij een prooi is en na afloop moet hij dus snel maken dat hij wegkomt. Niet alle mannetjes worden voer voor de vrouwtjes, maar het risico is groot!