Wist je dat slakken zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben? Hermafrodiet heet dat. Ze kunnen elkaar dus ook wederzijds bevruchten! Je kunt je voorstellen dat dat geen vluggertjes zijn, een paring duurt al gauw een paar uur bij slakken. Bij zo'n paring gaan de slakken helemaal in elkaar op en wikkelen om elkaar heen. Ze 'schieten' dan zelfs miniscule kalknaaldjes als een soort pijltjes door elkaar huid heen om de zaadlozing en het opnemen van het zaad in het lichaam te bevorderen.

...een paring duurt al gauw een paar uur bij slakken Overpeinzingen

Na een paring duurt het een paar weken voor de eitjes 'rijp' zijn en de slak de eitjes begraaft in een kuiltje. Weer een paar weken later komen de eitjes uit en voeden de jonge slakjes zich ondergronds met voedingsstoffen uit die grond, zoals kalk en water. Nog een aantal weken later komen ze dan voor het eerst bovengronds om hun slakkenleven te leiden.

En je zou het niet zeggen, maar slakken en mensen hebben meer van elkaar weg dan je denkt! Ook zij hebben een hart, longen, een maag en darmen, net als wij!

Nu ik in korte tijd kennis heb gemaakt met een tweetal aparte soorten, lijkt het me een goed idee om eens een heel artikel aan te wijden aan de slakken om ons heen. Binnenkort hier op Landsnatuur!