Voor veel mensen het schrikbeeld van een middagje terras: een stel vervelende wespen die het hebben voorzien op je drankje of appeltaart. Wegrennen en wegslaan zijn vaak de eerste reactie, al is dat niet de slimste. Als een wesp zich aangevallen voelt produceert hij een stofje dat andere wespen aantrekt en die komen gelijk in verdedigings-modus aanvliegen. Zo maak je het probleem alleen maar groter. Beter is om je drankje af te dekken zodat ze er niet in kunnen. Vooral bij een blikje is dat slim, want je zal maar een slok nemen terwijl er een wesp in zit!
Toch zijn wespen niet altijd vervelend. Het grootste deel van het jaar heb je er geen last van en zijn ze ook niet in jou of je drankje geinteresseerd. Alleen wanneer rond augustus de larven in het nest groot zijn geworden en de koningin geen eitjes meer legt worden wespen vervelend voor ons. Dat komt omdat ze dan geen zoetstof van de larven meer krijgen en zelf op zoek gaan naar zoetigheid. Natuurlijk precies in de maand dat wij op een terrasje van een verse jus genieten!

Ga er in elk geval niet naar slaan want dan gaan ze in de verdediging Overpeinzingen

Gelukkig hebben we maar tijdelijk van wespen. Elk volk sterft elk jaar weer en na de zomer begint dat. Rond november zul je ze nergens meer zien. De werksters zijn dan al gestorven en alleen de koningin overleeft de winter, om de volgende lente weer een nieuw wespenvolk op te bouwen.